Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

ΚΟΛΛΙΝΕΣ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Βασική υποχρέωση του δήμου από την αρχαιότητα ήταν η εκπλήρωση των αναγκών των πολιτών σε νερό, για αυτό και η ύδρευση αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τομείς δημοσίων έργων.
Οι σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν οδηγήσει στη θέσπιση νόμων περί διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων. Γνώμονας φυσικά είναι η εξοικονόμηση ύδατος πρωταρχικά για τον άνθρωπο. Ζώα και φυτά ακολουθούν.
Οι υπεύθυνοι ύδρευσης (η Δημοτική αρχή σε πρώτο βαθμό) φέρουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης, της διενέργειας υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και γενικά της λήψης κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο.
Δεδομένης της ισονομίας που προβλέπει το σύνταγμα για όλους τους πολίτες, οι νόμοι αυτοί, εξυπακούεται, ότι έχουν εφαρμογή και στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Το γεγονός προ μηνός να βρεθούμε προ της εκπλήξεως να μην έχουμε νερό στη βρύση μας, προκάλεσε σωρεία ερωτηματικών και κατέδειξε έναν ανεξήγητο μυστικισμό όσον αφορά τις αποφάσεις του δήμου ως προς το θέμα ύδρευση.
α) Γιατί δεν έγινε καμιά προειδοποίηση στους πολίτες από το Δήμο;
β) Αν όντως υπήρχε πρόβλημα ύδρευσης γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα; Δεν θυμόμαστε καμιά ανακοίνωση του Δήμου που να παροτρύνει σε οικονομία στο νερό την τελευταία διετία. Αντίθετα είδαμε έργα παντός άλλου είδους να πραγματοποιούνται στην περιφέρεια και στο χωριό μας σε σημείο που όλοι πιστεύαμε ότι ζητήματα σαν αυτό της ύδρευσης ή συντήρησης δικτύου δεν υφίστανται.
γ) Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο που φέρεται να έχει τη σφραγίδα κάποιας φάρμας, διαφαίνεται μάλλον κάτι απίστευτο, ότι η εν λόγω νομιμοποιείται να κλείνει τη στρόφιγγα ύδρευσης του χωριού όποτε το νερό δεν επαρκεί για τις ανάγκες της. Απορίας άξιο για τον πολίτη είναι: τι συμφωνητικό άραγε έχει συναφθεί από το Δήμο και τι εγγυήσεις παρέχει. Το θολό τοπίο επιδεινώνει η δήλωση λογιστή της φάρμας στις 7/6/13, ότι η γεώτρηση που στο έγγραφο χαρακτηρίζεται κοινοτική, ουδόλως αποτελεί ιδιοκτησία της κοινότητας.
δ) Υπάρχει τελικά κανονισμός ύδρευσης του πολίτη Κολλινιάτη; Θα βρει ο καλεσμένος μας νερό αύριο το πρωί ή μήπως πρέπει να έχουμε πάρει εμείς κάποια μέτρα; Νιώθει την υποχρέωση, εν πάση περιπτώσει, ο Δήμος να μας ενημερώσει ή όχι;
ε) Γιατί αυτή η αιφνίδια διακοπή ύδρευσης λίγο μετά την ανακάλυψη νέων πηγών στον Ταΰγετο;
στ) Πού διοχετεύουν άραγε οι σωλήνες το νερό δίπλα στο νέο αυτοκινητόδρομο στον Ευρώτα;
ζ) Έχει ή όχι πεδίο εφαρμογής και στην επαρχία μας το σύνταγμα που διδαχθήκαμε στην «Αγωγή του Πολίτη»;

Αφού αντιπαρέλθουμε τον ανόητο και χαιρέκακο σχολιασμό του παθήματος της διακοπής του νερού – νέμεσις επί παραδειγματισμώ όσων έχουν αντίθετη άποψη, όσων δηλαδή αντιτίθενται στην δογματική αντίληψη: «γη και ύδωρ στη φάρμα για να πάνε όλα καλά» - ευελπιστούμε ότι ο προβληματισμός μας θα βρει έδαφος να επεκταθεί και να αποδώσει.Το μήνυμα απευθύνεται σε ανθρώπους που σέβονται τον εαυτό τους, τιμούν τους προγόνους τους που εργάσθηκαν με ανιδιοτέλεια και έχυσαν ιδρώτα και αίμα για να μας παραδώσουν σχολεία και δρόμους, δεν είναι δουλόφρονες, έχουν συνείδηση και συλλογικό συμφέρον. Απευθύνεται σε ανθρώπους που η ισοπέδωση ενός χωραφιού αυθαίρετα από το Δήμο είναι για αυτούς κρίση θεσμών και τους αφορά όλους, δεν αποτελεί απλά πρόβλημα του ενός. Απευθύνεται σε όσους έχουν οράματα και ιδέες και οι εξελίξεις θα τους βρουν στις επάλξεις και δεν θα αναλώσουν τη ζωή τους στο καφενείο καμαρώνοντας που το πολιτικό τους κόμμα έφερε λιγότερη συμφορά από το άλλο. Τέλος απευθύνεται σε ανθρώπους που θεωρούν γελασμένο όποιον νομίζει ότι θα παίξει με τη νοημοσύνη τους προβάλλοντας εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με το δικαίωμα στην ύδρευση, δυόμιση χιλιετίες από την εποχή του Περικλή.

Αν η μεγαλοκαρδία μας εκλαμβάνεται σαν εθελοδουλεία, στο χέρι μας είναι να διορθώσουμε τα δεδομένα. Ας πληρώσουμε εμείς τα λάθη μας τώρα, όχι οι απόγονοί μας. Ας έχουμε δε υπόψη μας ότι πατριωτισμός και ευαισθησίες, απ’ όπου και αν προέρχονται, δεν θα ΄βρισκαν καταλληλότερη εποχή αν επρόκειτο να εκδηλωθούν. Η λύση θα δοθεί από εμάς. Ο Δήμαρχος εμάς περιμένει, να του δείξουμε αν έχουμε αξιοπρέπεια ή όχι.

Η εμμονή των διοικούντων να μη δίνει λύση οδηγεί το χωριό μας στην εκκένωση. Αν επιπρόσθετα με οποιοδήποτε τρόπο παραδοθεί η περιοχή του κάμπου με τους υδροφόρους ορίζοντες, το τέλος θα είναι κοντά. Θα είμαστε συνένοχοι με την αδιαφορία μας; Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι άμεσες. Πριν λίγο καιρό έγινε από συμπατριώτες μας ένα αίτημα στο Δήμο για κάτι το ευνόητο: «ανεξάρτητο δίκτυο ύδρευσης», όπου μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η απουσία της υπογραφής του προέδρου. Ας συμπορευθούμε σε αυτό το δίκαιο αγώνα. Σχετικά με το αίτημά μας έχουν ενημερωθεί όλες οι τοπικές οργανώσεις, ενώ έχουμε και την υποστήριξη πλήθους τοπικών φορέων και συλλόγων.

12/8/13
Πρωτοβουλία πολιτών για την ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος υδροδότησης Κολλινών

Σχετικά θέματα για ενημέρωση ή σχολιασμό επώνυμα ή ανώνυμα θα βρείτε στα sites:
kollines.com

apostolos-kollina.blogspot.gr

kollina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ τα σχόλια σας